Dize Kortizon İğnesi Nedir ve Nasıl Yapılır?
19 Haziran 2024

Dize Kortizon İğnesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Dize kortizon iğnesi, vücudun bir bölgesinde hissedilen ağrı ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olan enjeksiyon şeklinde ilaçlardır. Kortizon iğnesi çok yaygın biçimde ayak bileği, dirsek, kalça, diz, omuz, omurga ve bilek gibi eklemlerde kullanılmaktadır. Ellerdeki ve ayaklardaki küçük eklemlerde dahi kortizon iğnesinden faydalanılabilir. Kortizon iğneleri genelde bir kortikosteroid ilaç ve lokal anestezik içerir. Pek çok durumda, kortizon iğnesi doktor muayenehanesinde ya da hastanelerde uygulanır. Ancak, potansiyel önemli yan etkilerinden ötürü bir yıl içerisinde alabileceğiniz kortizon iğnesi sayısı sınırlı olmalıdır.

Eklem İçi Kayganlaştırıcı Sıvı/Akışkan Enjeksiyonları

Bu metot en kolay biçimde diz eklemine enjeksiyonu menteşeleri yağlamaya alternatif bir etki cihazı olarak izah edilebilir. İşlem, hyaluronik asit preparatlarının eklem içerisine enjekte edilmesinden ibarettir. Hyaluronik asit doğal olarak eklem sıvısının elementlerinden biridir. Bu madde, eklemi yaratan kemiklerin narin bir biçimde birbirinin üstünden kaymasını ve eklem yük aktarımı esnasında şok absorbsiyonu olanağı sağlar. Hyaluronik asit preparatlarının eklem içerisinde kıkırdak oluşumunu artırdıkları iddia edilmektedir. Ancak bu konuyla alakalı kesin kanıt yoktur. Osteoartritte (kireçlenme) eklem içerisinde bu madde normal yoğunluğundan aşağıya düşer. Bu sıvının enjeksiyonu diz osteoartritinde bir iyileştirme seçeneğidir. Eklem içi kayganlaştırıcı sıvı/akışkan enjeksiyonları bazı hastalarda ilaç ve fizyoterapi ile giderilemeyen ağrıları gidermek olası olmaktadır. Horoz ibiği ve sentetik olarak üretilen iki çeşitli preparat bulunur. Yumurtaya ve kümes hayvanları ürünlerine alerjisi olanlarda sentetik preparat tercih edilmelidir. Diz eklem sıvısında yükseliş varsa hyaluronik asit enjeksiyonu öncesi çoğalmış sıvı/akışkan alınmalıdır. Bir defada gereken madde verilebilirse de genelde 3-5 defada işlem tamamlanır.

Dize Kortizon İğnesi Etkileri Nelerdir?

Kısa Dönemdeki Etkiler
  • Hyaluronik asit çok çabuk bir ağrı kesici etkiye sahip değildir.
  • Enjeksiyon sonrasında ağrı, ısı artışı, hafif şişme gibi lokal tepki belirtileri görülebilir. Bu belirtiler genelde uzun sürmez ve buz uygulamasına yanıt verir.
  • Enjeksiyon sonrasında önce 48 saat dize aşırı yüklenmek, mesela uzun süre ayakta durmaktan, koşmaktan ve ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır.
Dize Kortizon İğnesi Yani Eklem İçi Kortizon Enjeksiyonu

Dizde şişlik olan durumlarda en fazla 2-3 defa eklem içi kortizon uygulanması şişlik ve ağrı kontrolü sağlamaktadır. İleri kireçlenmelerde tekrar en fazla 2-3 defa uygulanan kortizon hastaların ağrılarını belli bir süre kontrol edebilir. Operasyondan hemen sonra hasta yer değneği kullanmadan doğrudan bacağına yük vererek yürüyebilmekte, merdiven inip çıkabilmektedir. Dize kortizon iğnesi yapıldıktan sonra 3 gün buz uygulaması ve ev istirahati sonrasında hastalar 10-20 gün içerisinde günlük işlerine geri dönebilmektedir. Hastalar yürüyüşe 4-6 haftada başlayabilir ve spora 2-3. ay bitiminde dönebilir.

Ekstra Bilgiler

Kortizon iğnelerinin uzun süreli kullanımı bazı yan etkilere yol açabilir. Bu yan etkiler arasında ciltte incelme, enfeksiyon riski, kan şekeri seviyelerinde artış ve kemik erimesi bulunabilir. Bu nedenle, kortizon iğnesi uygulaması doktor gözetiminde ve belirli aralıklarla yapılmalıdır. Ayrıca, kortizon iğnesi sonrası düzenli egzersiz ve fizik tedavi programları, eklem sağlığını korumak ve ağrıyı azaltmak için önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kortizon İğnesinin Özellikleri

Kortizon İğnesinin Özellikleri

Güncel

Kortizon Nedir?

Kortizon Nedir?