Kortizon Yan Etkileri
09 Temmuz 2024

Kortizon Yan Etkileri

Kortizon Nedir?

Kortizon, vücutta normalde böbreküstü bezlerinde salgılanan bir hormon türüdür. Vücudun çeşitli görevlerini yerine getirebilmesi için kortizon hormonuna ihtiyacı vardır.

Kortizon İlaçları ve Kullanımı

Kortizon hormonunun yapay şekli olan kortizon ilaçları, tıpta birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Yapay kortizonun birçok farklı türü bulunmaktadır. Kortizon ilaçlarının kullanım süresi ve dozu doktorun vereceği karara bağlı olarak belirlenir.

Kortizon Yan Etkileri Nelerdir?

  • Kortizonun bilinçsizce kullanımı, yüksek tansiyon ve şeker hastalığına yol açabilecek Cushing hastalığına neden olabilir. Bu hastalık nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflar, tuz tutulumu artar ve yüksek tansiyon meydana gelir. Yağ oranı artarak kişinin aşırı kilo almasına neden olur. Hasta oldukça kilolu ancak çok halsiz olur. Vücut mikroba karşı eğilimli ve kaslar daha ince olur.

  • Çocukluk çağında ve gençlerde kullanılan kortizon, gelişme bozukluğuna yol açabilir. Vücutta bazı alanlarda yağlanma ve şişlikler hâkim olabilir. Kan basıncında artış, kaslarda zayıflama, psikolojik problemler ve kemik erimesi oluşabilir. Ciltte tüylenme, adet bozuklukları, tiroit hastalıkları ve erkeklerde testislerde sorunlar görülebilir. Uzun dönem kullanılan kortizon, genç ve çocuklarda gelişim geriliğine neden olabilir.

  • Kortizon tedavisi uygulanan hastalarda, bakteri ve mantar nedeniyle oluşan enfeksiyonlara vücut daha yatkın hale gelir.

  • Kortizon, vücutta su ve tuz tutulumuna neden olabileceğinden, özellikle böbrek, kalp ve tansiyon hastalarında ciddi yan etkiler oluşturabilir.

  • Kortizon böbreklerde tuz emilimini artıracağından, kortizon kullanıldığı sürece tuz tüketiminin en az seviyeye indirilmesi gerekir.

  • Kortizon tedavisi uzun süre devam ederse, gözde katarakt oluşma olasılığı artar.

  • Uzun süre kullanılan kortizonun burun spreyi türü, burunda kuruluk, kanama ve kabuklaşmaya yol açabilir.

  • Dışarıdan vücuda alınan kortizon nedeniyle böbreküstü bezi kortizon üretimini keser. Aniden bırakılan kortizon tedavisinde, böbreküstü bezleri üretimi kestiği için vücutta kortizon eksikliği yaşanır ve bu durum Addison krizine neden olabilir.

  • Kortizon tedavisinin bir anda bırakılmaması gerekir. Bir anda bırakılan kortizon, vücutta bazı komplikasyonların oluşmasına neden olabilir. Kullanılan kortizon oranı yavaş yavaş arttırıldığı gibi, aynı şekilde yavaş yavaş azaltılmalıdır. Ayrıca kortizon, böbreküstü bezinde bağımlılık oluşturabilir. Uzun dönem kullanılan kortizonun birden kesilmesi ile hasta şoka girebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Oğuz Yılmaz

29 Mayıs 2024 Çarşamba

Alerjik rinit sebebiyle 7 yıldır 1,5--2 ayda bir Diprospan 1 mL AMP.iğnesi oluyorum ne gibi zararları olur açıklarsanız sevinirim şimdiden çok teşekkürler...

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Oğuz Yılmaz, Diprospan gibi kortikosteroidler uzun süreli kullanımda kemik erimesi, kas zayıflığı, bağışıklık sisteminin baskılanması gibi yan etkilere neden olabilir. Ayrıca, cilt incelmesi, kilo alımı ve kan şekeri düzeylerinde değişiklikler gibi sorunlar da yaşanabilir. Bu tip ilaçları uzun süre kullanmadan önce mutlaka bir uzman doktorla görüşmek önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Hüsni

diprospan ampul kortizondur. kortizon tedavileri ise vücutta fazla kullanıldığı zaman kemik erimesi ve kilo alma gibi birçok yan etkileri vardır. ama allerjik rinit tedavisin de diprospan ampul acil çözümdür. sizi 1 hafta rahatlatır sonra tekrar nüks eder. diprospan ampul kullandıktan sonra diyet yapmanız lazım tuzlu şekerli besinler tüketmesseniz iyi olur.

soru

emily

03 Mayıs 2024 Cuma

yaklaşık 1 yıldır kortizon kullanıyorum ve yüzümde tüylenmeler oldu. Tüylenmeler kendiliğinden geçer mi yoksa dışarıdan mı müdahale etmek gerekir? cevap verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Emily,

Kortizon kullanımı maalesef bazen tüylenme gibi yan etkilere yol açabilir. İlaç kullanımı sona erdiğinde bu tüylenmeler genellikle azalır ve zamanla kendiliğinden geçebilir. Ancak, tüylenme şiddetliyse veya rahatsız edici bir boyuttaysa, bir dermatologa danışarak dışarıdan müdahaleler hakkında bilgi almanız faydalı olabilir. Doktorunuz size uygun tedavi yöntemlerini önerecektir. Geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda rahatlama sağlarsınız.

Sağlıklı günler dilerim,
Emily

2. Cevap
cevap

Hazine

Kortizon kullanımında yan etkilerinden biride vucutta tüyleme olur maalesef ilacı azalmanız halinde azalmaz ise müdahele edilebilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kortizon Diyeti Listesi

Kortizon Diyeti Listesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kortizon Bitkisel Tedavi Faydaları Nelerdir?

Kortizon Bitkisel Tedavi Faydaları Nelerdir?

Tenisçi Dirseği Kortizon Tedavisi

Tenisçi Dirseği Kortizon Tedavisi

Kortizon Hormon Yüksekliği Belirtileri ve Tedavisi

Kortizon Hormon Yüksekliği Belirtileri ve Tedavisi

Saçkıran Kortizon Belirtileri ve Tedavisi

Saçkıran Kortizon Belirtileri ve Tedavisi

Kortizon Saç Dökülmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kortizon Saç Dökülmesi Belirtileri ve Tedavisi